Δ.Ε. Αριστομένους
Περιήγηση στο Δήμο

Αετοφωλιά

Η Αετοφωλιά αποτελεί οικισμό της τοπικής κοινότητας Στέρνας. Η αρχική θέση του οικισμού βρισκόταν περίπου 2 χλμ. βορειοδυτικά της Στέρνας, ενώ η ονομασία του έως το 1927 ήταν Σαμπάκαλφα. Μετά από καταστροφικό τυφώνα, ο οποίος δημιούργησε μεγάλες καταστροφές στην Παλαιά Αετοφωλιά, ο οικισμός ξανακτίστηκε το 1967 σε αυτό το σημείο. Σήμερα έχει 81 κατοίκους.

Αριστομένης

Ο Αριστομένης αποτελεί τοπική κοινότητα και έδρα της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας Αριστομένη. Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1998 -2010, οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάσσεται πλέον στον νέο δήμο Μεσσήνης.

Μέχρι το 1871 ονομάζεται Μουσταφάπασα. Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο Αριστομένη, αρχηγό και ήρωα τον Μεσσηνίων κατά Β’ Μεσσηνιακό πόλεμο (685π.Χ-668 π.Χ). Σήμερα στην κοινότητα Αριστομένη υπάγονται και οι οικισμοί της Χορεύτρας (αναγνωρισμένος το 1908) και της Σαρακίνας (νεοσύστατος οικισμός αναγνωρισμένος το 2011). Σήμερα ο οικισμός του Αριστομένη έχει 355 κατοίκους, ενώ οι οικισμοί της Χορεύτρας και της Σαρακίνας έχουν 68 και 27 κατοίκους αντίστοιχα.

Βούταινα

Πληθυσμός: 61
Απόσταση: 33,5 km
Οικισμός: Ορεινός (618 m)

Διόδια

Τα Διόδια ανήκουν στον δήμο Μεσσήνης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Η επίσημη ονομασία είναι «τα Διόδια». Έδρα του δήμου είναι η Μεσσήνη και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας»(και μέχρι το 2010) τα Διόδια ανήκαν στο τοπικό διαμέρισμα Διοδίων του πρώην δήμου Αριστομένους. Τα Διόδια έχουν υψόμετρο 243 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,075410263 και γεωγραφικό μήκος 21,863562329, αριθμώντας 311 κατοίκους.

Κεφαλόβρυσο

Το Κεφαλόβρυσο αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αριστομένη. Είναι ορεινό χωριό χτισμένο πάνω σε δύο βουνοπλαγιές στο νότιο τμήμα των βουνών της Κυπαρισσίας. Αποτέλεσε έδρα του παλαιού δήμου Τομέως. Μέχρι το 1956 ονομάζεται Χαλβάτσο. Στην κοινότητα ανήκει και ο οικισμός της Κουλουκάδας (ή Κουλκάδα). Το χωριό είναι χτισμένο έτσι ώστε να παρέχει προστασία στους κατοίκους του, καθώς ως τόπος ορεινός με θέα στον κάμπο και κρυμμένο στα πυκνά δάση και τις βουνοπλαγιές γίνεται δύσκολα αντιληπτό από τους εκάστοτε επιδρομείς. Η οικονομία του χωριού βασίζεται στην κτηνοτροφία αλλά και την καλλιέργεια αμπελιών, ελιών και κηπευτικών. Σήμερα το Κεφαλόβρυσο έχει 115 κατοίκους και η Κουλκάδα μόλις 11.

Κουτίφαρης

Ο Κουτίφαρης αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αριστομένη. Ορεινός οικισμός χτισμένος στις παρυφές των βουνών της Κυπαρισσίας. Έγινε ανεξάρτητη κοινότητα το 1919 μετά την απόσπαση του οικισμού από την κοινότητα Αριστομένη. Ενώ από το 1848 έως το 1863 αποτελεί έδρα του τότε δήμου Αριστομένους. Σήμερα στο χωριό υπάρχουν 74 κάτοικοι.

Μάκρενα

Πληθυσμός: 27
Απόσταση: 35,2 km
Οικισμός: Ορεινός (636 m)

Μάνεσης

Ο Μάνεσης (τοπική κοινότητα Μάνεση – Δημοτική Ενότητα Αριστομένους) ανήκει στον δήμο Μεσσήνης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η οποία βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας (όπως αυτή διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης»).

Η επίσημη ονομασία είναι «ο Μάνεσης». Έδρα του δήμου είναι η Μεσσήνη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας» και μέχρι το 2010, ο Μάνεσης ανήκε στο τοπικό διαμέρισμα Μάνεση του πρώην δήμου Αριστομένους. Ο Μάνεσης έχει υψόμετρο 201 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,0829844388 και γεωγραφικό μήκος 21,895912582, αριθμώντας 315 κατοίκους.

Πελεκανάδα

Η Πελεκανάδα αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αριστομένη. Είναι ημιορεινός οικισμός. Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Η πιθανότερη φαίνεται να είναι ότι προήλθε από τους πολλούς πελεκητές πέτρας που κατοικούσαν στο χωριό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στην Οθωμανική περίοδο η Πελεκανάδα δεν ήταν ένας ενιαίος οικισμός, αλλά διάσπαρτοι οικισμοί σε κοντινή απόσταση γύρω από έναν κεντρικό, οι οποίοι μετά την απελευθέρωση ενώθηκαν σε έναν. Κατά τον Γάλλο περιηγητή Pouqueville, η Πελεκανάδα το 1816 είχε 40 κατοίκους ενώ σήμερα αριθμεί 230.

Περδικόβρυση

Πληθυσμός: 20
Απόσταση: 31 km
Οικισμός: Ημιορεινός (662 m)

Πλατανόβρυση

Πληθυσμός: 88
Απόσταση: 27,7 km
Οικισμός: Ημιορεινός (460 m)

Στέρνα

Η Στέρνα αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αριστομένους. Το όνομα έχει προέλθει από τη μεγάλη πηγή που δημιούργησε στέρνα στο κέντρο του χωριού. Είναι σχετικά νέο χωριό δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και αναγνωρίστηκε ως οικισμός της κοινότητας Διοδίων το 1889. Το 1966 γίνεται σύσταση της κοινότητας Στέρνας μετά την απόσπαση του οικισμού από τα Διόδια. Το 1985 ο οικισμός της Αετοφωλιάς συμπεριλαμβάνεται στην κοινότητα. Σήμερα ο οικισμός της Στέρνας έχει 324 κατοίκους.

Στρέφι

Το Στρέφι ανήκει στον δήμο Μεσσήνης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Η επίσημη ονομασία είναι «το Στρέφιον». Έδρα του δήμου είναι η Μεσσήνη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Το Στρέφι είναι χωρισμένο σε διάφορες συνοικίες. Την Πέτρα, τα Μανούσια, την Παραρούγα ή Πέρα Ρούγα, την Τυλίχτρα και τον Άγιο Νικόλαο.

Οι οικογένειες που μένουν στην Πέτρα είναι απόγονοι των οικογενειών Ντυμένου, Μπρατσάκου, Γιαννόπουλου, Σκιαδά, Πουλό-πουλου, Σπυρόπουλου, Παπαγιάννη, Σιδέρη, Αναγνωστόπουλου, Καλογερόπουλου, Ρουμελιώτη, Τσαούση, Ηλιόπουλου και Στέφανου. Οι πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην Πέτρα ήταν οι Μπρατσακαίοι και οι Στεφαναίοι.

Στην άκρη της Πέτρας υπάρχει και η συνοικία γνωστή με την ονομασία Πουρνάρι λόγω του μεγάλου πουρναριού που βρίσκεται εκεί. Από εκεί ξεκινάει και ο δρόμος για την Χρυσοφόρα, μία μικρή συνοικία που ανήκει στο Στρέφι.

Το Στρέφι έχει υψόμετρο 225 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,0489492841 και γεωγραφικό μήκος 21,8880623481, ενώ οι κάτοικοί της ανέρχονται στους 450.

Χορεύτρα

Πληθυσμός: 68
Απόσταση: 24,7 km
Οικισμός: Πεδινός (414 m)

Χρυσοφόρα

Η Χρυσοφόρα είναι ένας οικισμός του πρώην δήμου Αριστομένους που μαζί με το Στρέφι αποτελούσαν την πρώην κοινότητα Στρεφίου και μετέπειτα το δημοτικό διαμέρισμα Στρεφίου. Η Χρυσοφόρα έχει 30 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης.