Δ.Ε. Τρικόρφου
Περιήγηση στο Δήμο

Δραϊνα

Η Δραϊνα είναι τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Τρικόρφου, χτισμένη στην πλαγιά του υπερκειμένου βουνού και σε υψόμετρο 500μ. Υποδεικνύεται ως ο τόπος όπου ο Παπαφλέσσας σταμάτησε λίγο πριν τη θυσία του στο Μανιάκι. Από εδώ έστειλε επιστολές στου οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας αλλά και την κυβέρνηση, καλώντας τους σε βοήθεια. Σώζεται έως σήμερα το σπίτι που διέμεινε, αναμνηστικά κειμήλια καθώς και οι επιστολές που έγραψε.

Η οικονομία του χωριού στηρίζεται κυρίως στις αγροτικές παραγωγές και πιο συγκεκριμένα στις καλλιέργειες ελαιόδεντρων, σταφίδας και συκεών. Γιορτάζει στις 21 Μαΐου, ανήμερα της εορτής των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο χωριό σήμερα διαμένουν 50 κάτοικοι.

Κλήμα

Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Τρικόρφου του δήμου Μεσσήνης. Το όνομά του φαίνεται να προέρχεται από κάποιο κλήμα, σημείο αναφοράς για την περιοχή. Εμφανίζεται στα αρχεία του ελληνικού κράτους από τη σύσταση του. Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στη γεωργία με παραγωγή ελιών, λαδιού, σύκων και κηπευτικών. Πληθυσμιακά παρουσιάζει πτώση, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές, οι κάτοικοι από 231 το 1951 μειώθηκαν σταδιακά στους 97. Το χωριό γιορτάζει στις 26 Ιουλίου ανήμερα της Αγίας Παρασκευής.

Κορομηλέα

Η Κορομηλέα είναι τοπική κοινότητα της κεντρικής ορεινής Μεσσηνίας στην οροσειρά της Λυκοβούνισσας. Το χωριό αναφέρεται στις απογραφές των Ενετών το 1690 με 1700. Πριν το 1927 ονομαζόταν Ζαγάρενα. Διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τρικόρφου του σημερινού δήμου Μεσσήνης. Κύρια ασχολία των κατοίκων του αποτελεί η κτηνοτροφία και η μεικτή γεωργική παραγωγή. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Πληθυσμιακά το χωριό το 1951 είχε 245 κατοίκους, αλλά σταδιακά άρχισε η εγκατάλειψή του φτάνοντας το 2011 να αριθμεί μόλις 70

Το Παλαιόκαστρο

Το Παλαιόκαστρο είναι ορεινό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Τρικόρφου του δήμου Μεσσήνης. Μέχρι το 1961 ονομαζόταν Ξηροκάσι, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στο κάστρο Saflaouro που έχτισαν εκεί οι Ενετοί, ώστε να ελέγχουν το πέρασμα ανάμεσα στις σημερινές κοινότητες Τρικόρφου και Τριπύλας. Αναφέρεται στις Ενετικές απογραφές του 1690 με 1700. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία. Ο πληθυσμός του φθίνει, φτάνοντας σήμερα τους 73 κατοίκους. Πολιούχος του είναι ο Προφήτης Ηλίας. Στην κοινότητα ανήκει κι ο οικισμός του Κυνηγού.

Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό με πληθυσμό 52 κατοίκων. Το χωριό Κυνηγού της επαρχίας Πύλου οφείλει το όνομα του εδώ, καθώς οι πρώτοι κάτοικοι του προέρχονται από αυτό το χωριό.

Τρίκορφο

Το Τρίκορφο αποτελούσε την έδρα της Καποδιστριακής Κοινότητας Τρικόρφου, όπου εν συνεχεία συμπεριλήφθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Πρόκειται για έναν ημιορεινό οικισμό της κεντρικής Μεσσηνίας σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου. Με το όνομα Πεντιά αναφέρεται και στην απογραφή των Ενετών του 1690, όνομα το οποίο διατηρήθηκε έως το 1927. Στο χωριό περιλαμβάνονται και οι οικισμοί του Μαύρου Λόγγου και τον Χιλίων Σπιτιών που σήμερα δεν κατοικούνται.

Το όνομα Τρίκορφο προέρχεται από την τοποθεσία που είναι χτισμένο το χωριό, ενώ το όνομα Πεντιά σύμφωνα με την τοπική παράδοση προέρχεται από τις πέντε πρώτες οικογένειες του χωριού. Στο χωριό σήμερα λειτουργούν διθέσιο δημοτικό σχολειό, αγροτικό ιατρείο, αστυνομικός σταθμός και γεωργικός συνεταιρισμός.

Κύρια ασχολία των κατοίκων αποτελεί η καλλιέργεια κυρίως της ελιάς και των σύκων. Φημίζεται άλλωστε για την άριστη ποιότητα ελαιοκάρπων καθ’ ότι μάλιστα η παραγωγής της βρώσιμης ελιάς αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής του είδους στο νομό Μεσσηνίας. Περιβόητη είναι επίσης και η γιορτή της ελιάς που γίνεται κάθε Αύγουστο στο χωριό. Το Τρίκορφο σήμερα κατοικείται από 362 άτομα.