Δ.Ε. Βουφράδος
Περιήγηση στο Δήμο

Βλάσης

Ο Βλάσης αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδων, του δήμου Μεσσήνης. Το όνομά του το χρωστάει στο Γεροβλάση, αρχηγό μεγάλης Αρκαδικής οικογένειας. Αναφέρεται στην απογραφή τον Ενετών το 1689 με τρεις οικισμούς, το Άνω, Μέσω και Κάτω Βλάση, αριθμώντας 12 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Η κύρια ασχολία τον κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και κυρίως η καλλιέργεια της ελιάς, της συκιάς και των αμπελιών. Σήμερα έχει 80 κατοίκους.

Καζάρμα

Η Καζάρμα αποτελεί οικισμό της τοπικής κοινότητας Χαραυγής. Συγκεκριμένα είναι οικισμός του Δήμου Βουφράδων του νομού Μεσσηνίας της επαρχίας Πυλίας. Η ονομασία της προέρχεται από παλαιό Βενετικό κάστρο. Το 1940 αναγνωρίζεται ως οικισμός της Χαραυγής τα Βουδουραίϊκα, ο οποίος καταργείται το 1951. Στη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί έκαψαν όλα τα σπίτια και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην σημερινή θέση του οικισμού.

Κοντά στον οικισμό βρίσκονται οι καταρράκτες του Πολυλιμνίου. Η Καζάρμα παράγει περίφημο λάδι και κρασί. Απέχει 31 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 22 χιλιόμετρα από το Costa Navarino. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμεί 83 κατοίκους.

Κουρτάκι

Το Κουρτάκι ανήκει στον δήμο Μεσσήνης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Το Κουρτάκι αποτελεί τοπική κοινότητα του Δημοτικής Ενότητας Βουφράδων. Στοιχεία για το χωριό βρίσκουμε από το 1833 με την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στο χωριό βρίσκονται οι Πάνω και Κάτω Μαύρη λιμνά του ποταμού Καρυά. Αξιοσημείωτα είναι τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου, η κατασκευή των οποίων ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια ελιών, συκιών και αμπελιών. Το χωριό γιορτάζει πέντε μέρες μετά το Πάσχα, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής. Σήμερα έχει 81 κατοίκους. Το Κουρτάκι έχει υψόμετρο 301 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,04107687 και γεωγραφικό μήκος 21,8264633016.

Μηλιώτι

Το Μηλιώτι αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδων του δήμου Μεσσήνης. Βρίσκεται πλησίον του χωριού Χατζή και μόλις 27 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας. Είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. Αξιοθαύμαστα στην περιοχή είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου από τα θεμέλια του οποίο αναβλύζει νερό, τα πλακόστρωτα ,οι πέτρινες μάνδρες, τα αιωνόβια πλατάνια αλλά και το πέτρινο καλντερίμι 800μ.(κατά προσέγγιση) μέσα στη φυσική βλάστηση που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο με την πηγή. Θα ήταν παράλειψη για τον επισκέπτη να μην περάσει και από το εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα στο δάσος, περικυκλωμένο από βελανιδιές. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια των ελιών, των συκιών και των αμπελιών. Στο χωριό επίσης υπάρχει λαογραφικό μουσείο. Στην απογραφή των Ενετών το 1689 αναφέρονται δύο χωριά το Μηλιώτι που είχε 25 κατοίκους και το Παλαιομηλιώτι με 11 κατοίκους. Σήμερα αριθμεί 138 κατοίκους.

Πετρίτσι

Το Πετρίτσι είναι τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδων, του δήμου Μεσσήνης. Στην Ενετική απογραφή του 1689 το χωριό φέρεται ως Αρναούταλη, ονομασία που διατηρεί μέχρι το 1929. Η μετονομασία του σε Πετρίτσι οφείλεται στα Βυζαντινά χρόνια, όνομα προερχόμενο από το επώνυμο Πετρίτζης, κτήτορα της περιοχής. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στη γεωργία. Τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό είναι το κρασί, η κορινθιακή σταφίδα, το λάδι και τα πεπόνια. Σήμερα η κοινότητα έχει 149 κατοίκους.

Χαραυγή

Η Χαραυγή αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδων. Μέχρι και το 1957 ονομαζόταν Γκρούστεσι. Έτσι αναφέρεται άλλωστε και στην απογραφή των Ενετών το 1689. Στην κοινότητα ανήκει και ο οικισμός της Καζάρμας. Στο χωριό βρίσκεται το περίφημο Πολυλίμνιο, μία από τις σπανιότερες ομορφιές του νομού Μεσσηνίας, ένα συγκρότημα από λίμνες και καταρράχτες. Οι λίμνες Μαυρηλίμνα με το Κεφαλόβρυσο, Μαυρολίμνα και έπειτα ο καταρράκτης της Κάδης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού με τα νερά του να σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων. Το πλήθος των λιμνών δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν και μέρη αξιόλογα χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα, καθώς ο τοπικός δρόμος τους οδηγεί δίπλα σε άλλες λίμνες (αριστερά Κάδη, Ιταλού, Σταθούλας και δεξιά η Μαυρηλίμνα, η Μαυρολίμνα και το μονοπάτι που τις συνδέει και φτάνει μέχρι την Κάδη).

Η πρόσβαση στην κοινότητα Χαραυγή είναι εύκολη καθώς βρίσκεται μεταξύ Πύλου και Μεσσήνης. Σήμερα το χωριό αριθμεί 180 κατοίκους.

Χατζής

Ο Χατζής αποτελεί τοπική κοινότητα και έδρα της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδων, του δήμου Μεσσήνης. Απέχει 32 χλμ από την Καλαμάτα, 20 χλμ από την Πύλο και 17 χλμ από την Χώρα (Ανάκτορα Νέστορα). Στον δήμο Βουφράδας βρίσκεται το Πολυλίμνιο, το ονομαστό φαράγγι με τις πολλές λίμνες και ο θολωτός τάφος του Θρασυμήδη, γιου του Νέστορα που συμμετείχε στην εκστρατεία της Τροίας ως ένας από τους στρατιώτες του Δούρειου Ίππου. Το χωριό είναι χτισμένο απέναντι από το όρος Μαγκλαβά.
Στην κοινότητα από το 1897 μέχρι το 1981 ανήκε και ο οικισμός Ματαράγκα, ο οποίος τότε καταργήθηκε και προσαρτήθηκε στο Χατζή. Το χωριό Ματαράγκα το συναντάμε στην απογραφή τον Ενετών το 1689 με 24 κατοίκους, ενώ σήμερα είναι ακατοίκητο. Στην ίδια απογραφή συναντάμε και το Χατζή με την ονομασία Boshiri. Στο Χατζή λειτουργούσε σταθμός χωροφυλακής, ειρηνοδικείο Γ’ τάξης, λαϊκό παζάρι, ενώ μέχρι πρόσφατα νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολειό και λύκειο. Ωστόσο σήμερα λειτουργεί μόνο το Γυμνάσιο, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοί του ανέρχονται στους 372.