Πρόσωπα
Δήμος Μεσσήνης

Πέτρος Θέμελης
Αρχαιολόγος

Υστερα από αιώνες, επαναλειτούργησε αναστηλωμένο το αρχαίο θέατρο Μεσσήνης, με γκαλά όπερας, που οργάνωσε το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το σωματείο «Διάζωμα», η ΛΗ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Μεσσήνης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το αρχαίο θέατρο Μεσσήνης αποκάλυψε ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, που έχει την ευθύνη του ανασκαφικού έργου στην αρχαία Μεσσήνη και αναστηλώθηκε μερικώς με χρηματοδοτήσεις, από το Β’ και Γ’ ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Όταν ξεκινήσαμε τις ανασκαφές μας έπιασε απογοήτευση. Το θέατρο ήταν ανύπαρκτο, υπήρχαν μόνο κάποιες πεζούλες και γύρω ελαιώνες, οι οποίοι αγοράστηκαν. Οι επιχώσεις στην ορχήστρα και το κοίλο ήταν τεράστιες», είπε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και «ψυχή» των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη.

Το 1986 όταν ο Πέτρος Θέμελης ανέλαβε να συνεχίσει εκ μέρους της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας την ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Μεσσήνη, δεν υπήρχε θέατρο και βέβαια κανείς δεν φανταζόταν ότι κάτω από τους τεράστιους όγκους χώματος θα κρυβόταν ένα τεράστιο Θέατρο χωρητικότητας 10.000 θεατών.

Μετά από 27 χρόνια, ο Πέτρος Θέμελης δεν μπορεί παρά να είναι δικαιωμένος. Οι προσπάθειες που ξεκίνησε τότε μαζί με τους συνεργάτες του παίρνουν σάρκα και οστά. Οπως το Θέατρο που εγκαινιάστηκε με ένα σπουδαίο γκαλά όπερας.

Κική Δημουλά
Ποιήτρια – Συγγραφέας

Η μεγάλη ποιήτρια Κική Δημουλά επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης το Δήμαρχο κ. Στάθη Αναστασόπουλο.

Ως γνωστό, ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Μεσσήνης με ομόφωνη ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Ο Δήμαρχος την καλωσόρισε και την ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία της στη Μεσσήνη και της χάρισε, εις ανάμνηση της επίσκεψής της, το βιβλίο «Αρχαία Μεσσήνη» του καθηγητή Πέτρου Θέμελη.

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ
Ιστορικός – Βυζαντινολόγος – Πρύτανης

Με μεγάλη χαρά μίλησε στο κοινό της Μεσσήνης η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο χώρο του Δημαρχείου. Είπε πως ήρθε στη Μεσσηνία για τα παιδιά που μετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, τα οποία είχε συναντήσει το ίδιο πρωί, στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου.

«Με κάλεσαν να μιλήσω για την Αρχαία Ελλάδα και τη σύγχρονη κρίση» είπε ξεκινώντας η ίδια, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα είναι πνεύμα και όχι αίμα. «Το να είσαι καλός Ελληνας, δε σημαίνει υποχρεωτικά πως πρέπει να είσαι και βιολογικά Ελληνας. Όμως όσον αφορά την κρίση… Τι σημαίνει κρίση; Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «κρίσις» όταν ήθελαν να μιλήσουν για ιατρικό θέμα. Εδειχνε πως μια κατάσταση είναι δύσκολη και πως ή θα είχε άσκημη κατάληξη, ή θα θεραπευόταν. Ποτέ δε σήμαινε κάτι το μόνιμο, μια κατάσταση διαρκείας. Ποιες ήταν οι αιτίες της κρίσης; Το «άμετρον», το να ξεφεύγεις από τα όρια. Σήμερα το άμετρον, το ζούμε στα πάντα. Η ύβρις λοιπόν ήταν η αιτία της κρίσης για τους αρχαίους, η ηθική κατάπτωση, η οποία αργότερα έφερνε και οικονομικές συνέπειες. Η ηθική κρίση είναι η αιτία όλων των άλλων κρίσεων. Τώρα, όσο για το σήμερα, σε αυτό το τελείως βλακώδες «τα φάγαμε μαζί», θα πω πως «τα κάναμε μαζί», αυτή είναι η αλήθεια.

Οι αρχαίοι είχαν άλλη αντιμετώπιση της κρίσης… Στην Αθήνα τα δύο βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζε κάποιος, ξεκινούσαν από το «συνοικείν» και το «συνανήκειν». Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα χωνευτήρι πληθυσμών και μία λύση που είχαν βρει τότε όταν δυσκόλευαν τα πράγματα ήταν ο αποικισμός. Ο αποικισμός ποτέ δεν έγινε επιθετικά, με κατακτητικό πόλεμο. Αυτή η λύση καμία σχέση δεν είχε με τη διασπορά, η οποία άρχισε με την πτώση της Πόλης. Η διασπορά για τους Ελληνες συνεχίστηκε και τα νεότερα χρόνια, φτάνοντας πχ στη Γερμανία να υπάρχει ολόκληρη παροικία, από ανθρώπους που δούλευαν στα εργοστάσια σχεδόν δουλικά. Για το συνοικείν λοιπόν, όταν δηλαδή «στένευαν» τα όρια, οι αρχαίοι είχαν βρει τον αποικισμό. Από το «συνανήκειν» ξεκινούσαν άλλα προβλήματα, πολιτικά και κοινωνικά, παρόμοια με αυτά που ζούμε σήμερα, που οι άνθρωποι φτάνουν να διαχωρίζονται από τους άλλους με βάση τα κόμματα. Σε αυτό το σημείο να πω πως κάθε φορά που υπήρχε κρίση στο συνανήκειν, κινδύνευε η δημοκρατία. Όταν ο λαός έφτανε να μην έχει εμπιστοσύνη στο κράτος, αυτό οδηγούσε σε πολιτική αστάθεια και ο τύραννος έθετε σε κίνδυνο το πολίτευμα».

Στο σημείο αυτό η κ. Αρβελέρ αναφέρθηκε στις μάχες του Μαραθώνα και αργότερα της Σαλαμίνας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «πανελλήνια νίκη».

«Όταν οι άνθρωποι είχαν διαφορές, ήταν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες λύσεις. Καταρχάς, απέναντι στον ηττημένο, απαγορευόταν η οποιαδήποτε μνησικακία. Ηταν βασικότατος κανόνας το «μη μνησικακείν». Δεύτερον, μπορούσαν οι πολίτες να πάρουν χρησμό από την Πυθία. Τέλος, υπήρχε η λύση που εμπεριείχε τη διπλωματία. Επρεπε δηλαδή οι δύο αντιμαχόμενοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν, να κάνουν σύμβαση, να συνάψουν «συμβόλαιο» μεταξύ τους, ώστε να επέλθει και πάλι η γαλήνη» τόνισε η διεθνούς φήμης καθηγήτρια.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο αρχαίο δράμα. Είπε πως τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το θέατρο, μόνο στη δημοκρατία μπορούν να ειπωθούν. Τα ζητήματα της ύβρεος, του άγους, του μιάσματος, της ιεροσυλίας, της βαρβαρότητας, που αποτελούσαν τις αιτίες για το ότι ο άνθρωπος έχανε το δρόμο του, μόνο το θέατρο άγγιξε και ανέδειξε, με την αθυροστομία της κωμωδίας και τη δύναμη της τραγωδίας.

Ασημακοπούλου Ρένα
Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Σε μια συγκινητική και λιτή εκδήλωση ο Δήμος Μεσσήνης τίμησε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τη Μεσσήνια κα Ρένα Ασημακοπούλου. Η ανώτατη δικαστικός, γεννημένη στο Χατζή, που έσπασε το «άβατο» στην ιεραρχία της ελληνικής δικαιοσύνης σε μια λακωνική δήλωσή της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τα τιμητικά λόγια που ακούστηκαν για το πρόσωπό της και ανέφερε χαρακτηριστικά: «θα αφιερώσω το χρόνο της θητείας μου στο ανώτατο αξίωμα καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε η δικαιοσύνη να διατηρήσει το ζυγό αλλά και το ξίφος της».

Νίκος Κακλαμανάκης
Χρυσός Ολυμπιονίκης

Στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μεσσηνία, ο χρυσός ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 και ώρα 11:00 πμ, βρέθηκε στην παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη, στο αναψυκτήριο «Παλίρροια».

Μέσα από την ομιλία του με θέμα το «Ταξίδι Ζωής» διέδωσε την αγάπη του για τη θάλασσα, τον αθλητισμό, την Ελλάδα και τα υψηλά ιδανικά που τον διακρίνουν, προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του σε μικρούς και μεγάλους.

Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Όταν ζεις στη θάλασσα, νιώθεις πάντα μικρός, όσο μεγάλος και αν είσαι» και επίσης: «Είναι μια μορφή αντιπαροχής: πήρα πολλά και σπουδαία πράγματα από τον αθλητισμό και θέλω να δώσω πίσω και να μοιραστώ με τον κόσμο, όλα όσα εισέπραξα και εκτός από πρωταθλητή με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Φιλοδοξώ επίσης να προσφέρω με αυτή την προσπάθειά μου ένα επιχείρημα στη νέα γενιά και ένα όπλο για να παλέψει κόντρα σε θεούς και δαίμονες, όπως συμβαίνει σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα. Η γοητεία του ταξιδιού μέσα στη θάλασσα είναι ακαταμάχητη και νιώθω πώς η φλόγα μου παραμένει άσβεστη, γι αυτό λοιπόν θέλω να την μοιραστώ με όλο τον κόσμο»

Δέσποινας Στυλιανοπούλου
Ηθοποιός

Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 και ώρα 20:30μ.μ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αίθριο του Δημαρχείου Μεσσήνης, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της μεγάλης ηθοποιού Δέσποινας Στυλιανοπούλου “Ηθοποιός Αμέσου Δράσεως”.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστει και προλόγισε ο εκδότης και συγγραφέας Νίκος Μουρατίδης.

Παράλληλα αναγνώστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου και η ηθοποιός έκανε διάλογο με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Ο Δήμαρχος κ. Στάθης Αναστασόπουλος στην συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “ Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου ξεκινώντας από εδώ τη Μεσσήνη, γρήγορα αναδείχτηκε σε σπουδαία ηθοποιό και ήταν αυτή που συνεργάστηκε με όλη τη γκάμα των μεγάλων καλλιτεχνών του ελληνικού κινηματογράφου”.

“Με τις ταινίες τις μεγάλωσε και διασκέδασε γενιές και γενιές και αγαπήθηκε από όλους μικρούς και μεγάλους”.

Στέφανος Ληναίος
Ηθοποιός – Συγγραφέας

Στην αγαπημένη του πατρίδα τη Μεσσήνη επέστρεψε και πάλι ο αγαπημένος ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει στους συντοπίτες του το βιβλίο του “Ενα ποτάμι θάλασσα”. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο στις 22 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο της Μεσσήνης. Η διοργάνωση ήταν του Συλλόγου των Απανταχού Νησιωτών “Ο Πάμισος”, του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης. Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Θέμελης καθηγητής, αρχαιολόγος και ο Μιχάλης Γαβράς ορθοπαιδικός χειρουργός. Ο Στέφανος Ληναίος, ακούραστος και μαχητικός όπως πάντα, μίλησε για την επαφή του με το γράψιμο, για τον άνθρωπο και για τα όσα αντιπροσωπεύει για εκείνον ο τόπος που γεννήθηκε.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιου

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου η βράβευση από το Δήμο Μεσσήνης του ιεράρχη Ευστάθιου για την προσφορά του στην κοινωνία και στην εκκλησία. Παρών στην τελετή ήταν και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με τον οποίο νωρίτερα το πρωί χοροστάτησαν στη λειτουργία του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας.

Ο καταγόμενος από τη Βαλύρα μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, με τη σεμνή παρουσία του και το μεστό του λόγο καθήλωσε όσους παραβρέθηκαν στη σεμνή τελετή προς τιμήν του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύς κόσμος μετά το τέλος της εκδήλωσης θέλησε να του φιλήσει το χέρι, να τον δει και να του μιλήσει, εκδηλώνοντας έτσι την εκτίμηση και την αγάπη που όλοι τρέφουν στο πρόσωπό του.

Τη ζωή και την προσωπικότητα του Ευστάθιου σκιαγράφησε στην ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση αποκαλύπτοντας άγνωστα στους πολλούς περιστατικά από τη ζωή του ιεράρχη.

Ο κ. Ευστάθιος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, γεννήθηκε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Η μαμή μη έχοντας τίποτε άλλο να τον τυλίξει μόλις είδε το φως της ζωής, έβγαλε τη μαύρη μαντίλα της και υψώνοντάς τον στον αέρα είπε: «Να ‘τος ο δεσπότης!».

ΑΠΟ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΛΚΑΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

Λόγος προφητικός, καθώς στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κωνσταντίνος Σπηλιώτης -κι αφού τελείωσε τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963- διάλεξε τον μοναχικό δρόμο της καλογερικής και της ιεροσύνης. Από το μοναστήρι του Βουλκάνου, στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και μετά από πρόσκληση του δεσπότη Χρυσόστομου Θέμελη, στη Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Ο αρχιμανδρίτης Ευστάθιος ως ιεροκήρυκας μάγευε τα πλήθη στην εκκλησία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, πριν ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ τον χειροτονήσει μητροπολίτη το 1980. Από το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο μητροπολίτης Ευστάθιος ενθρονίζεται στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αναφωνώντας προς το ποίμνιό του «δώστε μου τα χέρια σας και πάρτε την καρδιά μου». Και έδωσε την καρδιά του στους Λάκωνες προσφέροντας τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, που το συνεχίζει έως σήμερα. Δεν ξέχασε όμως ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία υπεραγαπά, και τα εδώ πνευματικά του παιδιά, προστρέχοντας κοντά τους σε κάθε ευκαιρία.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: «ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΜΑΣ»

Με την αγαθοσύνη, το πράο και σεμνό ύφος που τον διακρίνει, ο μητροπολίτης Ευστάθιος στάθηκε στο βήμα και ανέφερε έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκε «αυτή την απρόσμενη για μένα τιμή», όπως είπε ο ίδιος. Με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή αναφέρθηκε στη γενέτειρά του Βαλύρα, στην οικογένειά του και στους δασκάλους του, που τιμώνται μέσα από αυτόν. Ανέφερε ακόμη γιατί η τιμητική διάκριση στο πρόσωπό του αντανακλά σε ολόκληρη την Εκκλησία – γιατί «όπως πληγώνεται από τα λάθη των εκπροσώπων της, έτσι τιμάται όταν τιμώνται στελέχη της».

Μιλώντας για τον εαυτό του ο κ. Ευστάθιος είπε πως «η διακονία είναι η αναπνοή μου – δεν κάνω τίποτα άξιο επαίνου, αλλά αθόρυβα το καθήκον και το χρέος μου». Και φέρνοντας ως παράδειγμα τη βροχή, ανέφερε: «Ποτέ δεν ευχαριστούμε τα σύννεφα για τη βροχή, αλλά τον Θεό που τη στέλνει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο μητροπολίτης Ευστάθιος έδωσε τις ευχές του για τη νέα χρονιά, ενώ στρέφοντας το βλέμμα του στο ακροατήριο είπε: «Αξίζει αυτός ο τόπος τη θυσία μας».