Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Δήμος Μεσσήνης

Ο Ελληνισμός στα βάθη της ιστορίας καταξιώθηκε από την αρχαιότητα ως το κέντρο και η κλίνη του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού και αντέξαμε σαν λαός στις μακροχρόνιες κατακτήσεις, κακουχίες και υποδουλώσεις που περάσαμε και θα αντέξουμε και τώρα με την στήριξη του πολιτισμού μας. Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής που καθορίζει το πολιτισμένο επίπεδο μιας κοινωνίας και αποτελεί μια σύνθετη έννοια με την οποία εκφράζει την επιστημονική, ηθική, θεσμική και κοινωνική πρόοδο μιας κοινωνίας σε συνδυασμό με την κουλτούρα που περισσότερο συνδέεται με την τέχνη, την παράδοση και την παιδεία. Αρωγοί όλων αυτών είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που αποτελούν μια όαση κοινωνικής και πολιτιστικής συμμετοχής, εκμάθησης και ψυχοσωματικής καλλιέργειας.

Δ.Ε. Αίπειας

ΕΠΩΝΤΜΙΑ ΢ΤΛΛΟΓΟΤ

ΠΡΟΕΔΡΟ΢

ΣΗΛΕΦΩΝΑ

ΕΔΡΑ

Πολιτιςτικόσ Σφλλογοσ Αίπειασ Δθμοτών & Ετεροδθμοτών

Σταυροφλα Χανδρινοφ

6934870643

Λογγά Μεςςθνίασ ΤΚ-24010

Εξωραϊςτικόσ Σφλλογοσ Κλειςοφρασ «Άγιοσ Γεώργιοσ»

Παναγιώτθσ Ηλιόπουλοσ

6936815645

Κλειςοφρα Μεςςθνίασ ΤΚ-24010

Πολιτιςτικόσ-Επιμορφωτικόσ- Εξωραϊςτικόσ Σφλλογοσ Χράνων «Άγιοσ Κωνςταντίνοσ»

Ελζνθ Τομαρά- Κουράκλθ

6937156056

Χράνοι Μεςςθνίασ ΤΚ-24010

Σφλλογοσ Απανταχοφ Ανδριανιτών

Παναγιώτθσ Ανδριανόπουλοσ

6946198148

Πάροδοσ Αφρασ ΤΚ-24100, Καλαμάτα

Ακλθτικόσ Όμιλοσ Λογγάσ

Αγγελικι Φφκιρθ

6974041924

Θεατρικι Ομάδα «Οδφςςεια»

Τερηι Αποςτολία

6979284884

Λογγά Μεςςθνίασ

Δ.Ε. Ανδρούσας

ΕΠΩΝΤΜΙΑ ΢ΤΛΛΟΓΟΤ

ΠΡΟΕΔΡΟ΢

ΣΗΛΕΦΩΝΑ

ΕΔΡΑ

Πολιτιςτικόσ Σφλλογοσ Εφασ-Καλαμαρά «Ο Αριςτοτζλθσ»

Κωνςταντίνοσ Μπουρίκασ

6977437255

Εφα Μεςςθνίασ ΤΚ-24013

Μορφωτικόσ Πολιτιςτικόσ Σφλλογοσ Ευζων & Καλαμαρζων
«Ο Εφανδροσ»

Ευςτάκιοσ Μθτρόπουλοσ

6974901361 Email: stathismitro@yahoo.gr

Ικώμθσ 5

ΤΚ-11475 Γκφηθ, Ακινα

Πολιτιςτικόσ-Μορφωτικόσ & Φυςιολατρικόσ Σφλλογοσ Ανδροφςασ «Η Ανδροφςα»

Ελπίδα Γαϊτάνθ

6972914827 Email: tariro@windowlive.com

Ανδροφςα Μεςςθνίασ ΤΚ-24013

Μορφωτικόσ-Εξωραιςτικόσ- Πολιτιςτικόσ Σφλλογοσ Καλογερόρραχθσ
«Η Σαμαρίνα»

Βίκυ Καραμπάτςου

6945592782 2721096750 Email: toppromo@otenet.gr

Καλογερόρραχθ Μεςςθνίασ ΤΚ- 24013 Μακεδονίασ 38 ΤΚ-24100 Καλαμάτα

Μορφωτικόσ Σφλλογοσ Πολυλόφου «Ο Άγιοσ Δθμιτριοσ»

Ακανάςιοσ Αναςταςόπουλοσ

6944224759 6983514435

Πολφλοφοσ Μεςςθνίασ ΤΚ- 24013

Μορφωτικόσ Πολιτιςτικόσ Σφλλογοσ Μαγγανιακοφ «Το Παλαιόκαςτρο»

Σταφροσ Αναγνωςτόπουλοσ

2721063916 Fax: 2721063917

Μαγγανιακό Μεςςθνίασ ΤΚ- 24013

Μορφωτικόσ Πολιτιςτικόσ Σφλλογοσ «Μαγγανιακό»

Θεόδωροσ Γεωργιόπουλοσ

6944323823

Αργοςτολίου 15 Μοςχάτο, Ακινα

Πολιτιςτικόσ Σφλλογοσ Ελλθνοεκκλθςιάσ «Η Νζα Γενιά»

Σταφροσ Κωνςταντόπουλοσ

2722041013

Ελλθνοεκκλθςιά Μεςςθνίασ ΤΚ-24013

Ποδοςφαιρικόσ Σφλλογοσ Εφασ

Παναγιώτθσ Αλειφζρθσ

6974877078

Εφα Μεςςθνίασ ΤΚ-24013

Ασημακοπούλου Ρένα
Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Σε μια συγκινητική και λιτή εκδήλωση ο Δήμος Μεσσήνης τίμησε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τη Μεσσήνια κα Ρένα Ασημακοπούλου. Η ανώτατη δικαστικός, γεννημένη στο Χατζή, που έσπασε το «άβατο» στην ιεραρχία της ελληνικής δικαιοσύνης σε μια λακωνική δήλωσή της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τα τιμητικά λόγια που ακούστηκαν για το πρόσωπό της και ανέφερε χαρακτηριστικά: «θα αφιερώσω το χρόνο της θητείας μου στο ανώτατο αξίωμα καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε η δικαιοσύνη να διατηρήσει το ζυγό αλλά και το ξίφος της».

Νίκος Κακλαμανάκης
Χρυσός Ολυμπιονίκης

Στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μεσσηνία, ο χρυσός ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 και ώρα 11:00 πμ, βρέθηκε στην παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη, στο αναψυκτήριο «Παλίρροια».

Μέσα από την ομιλία του με θέμα το «Ταξίδι Ζωής» διέδωσε την αγάπη του για τη θάλασσα, τον αθλητισμό, την Ελλάδα και τα υψηλά ιδανικά που τον διακρίνουν, προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του σε μικρούς και μεγάλους.

Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Όταν ζεις στη θάλασσα, νιώθεις πάντα μικρός, όσο μεγάλος και αν είσαι» και επίσης: «Είναι μια μορφή αντιπαροχής: πήρα πολλά και σπουδαία πράγματα από τον αθλητισμό και θέλω να δώσω πίσω και να μοιραστώ με τον κόσμο, όλα όσα εισέπραξα και εκτός από πρωταθλητή με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Φιλοδοξώ επίσης να προσφέρω με αυτή την προσπάθειά μου ένα επιχείρημα στη νέα γενιά και ένα όπλο για να παλέψει κόντρα σε θεούς και δαίμονες, όπως συμβαίνει σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα. Η γοητεία του ταξιδιού μέσα στη θάλασσα είναι ακαταμάχητη και νιώθω πώς η φλόγα μου παραμένει άσβεστη, γι αυτό λοιπόν θέλω να την μοιραστώ με όλο τον κόσμο»

Δέσποινας Στυλιανοπούλου
Ηθοποιός

Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 και ώρα 20:30μ.μ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αίθριο του Δημαρχείου Μεσσήνης, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της μεγάλης ηθοποιού Δέσποινας Στυλιανοπούλου “Ηθοποιός Αμέσου Δράσεως”.

Στην εκδήλωση αυτή παρέστει και προλόγισε ο εκδότης και συγγραφέας Νίκος Μουρατίδης.

Παράλληλα αναγνώστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου και η ηθοποιός έκανε διάλογο με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Ο Δήμαρχος κ. Στάθης Αναστασόπουλος στην συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “ Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου ξεκινώντας από εδώ τη Μεσσήνη, γρήγορα αναδείχτηκε σε σπουδαία ηθοποιό και ήταν αυτή που συνεργάστηκε με όλη τη γκάμα των μεγάλων καλλιτεχνών του ελληνικού κινηματογράφου”.

“Με τις ταινίες τις μεγάλωσε και διασκέδασε γενιές και γενιές και αγαπήθηκε από όλους μικρούς και μεγάλους”.

Στέφανος Ληναίος
Ηθοποιός – Συγγραφέας

Στην αγαπημένη του πατρίδα τη Μεσσήνη επέστρεψε και πάλι ο αγαπημένος ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει στους συντοπίτες του το βιβλίο του “Ενα ποτάμι θάλασσα”. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο στις 22 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο της Μεσσήνης. Η διοργάνωση ήταν του Συλλόγου των Απανταχού Νησιωτών “Ο Πάμισος”, του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης. Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Θέμελης καθηγητής, αρχαιολόγος και ο Μιχάλης Γαβράς ορθοπαιδικός χειρουργός. Ο Στέφανος Ληναίος, ακούραστος και μαχητικός όπως πάντα, μίλησε για την επαφή του με το γράψιμο, για τον άνθρωπο και για τα όσα αντιπροσωπεύει για εκείνον ο τόπος που γεννήθηκε.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιου

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου η βράβευση από το Δήμο Μεσσήνης του ιεράρχη Ευστάθιου για την προσφορά του στην κοινωνία και στην εκκλησία. Παρών στην τελετή ήταν και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με τον οποίο νωρίτερα το πρωί χοροστάτησαν στη λειτουργία του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας.

Ο καταγόμενος από τη Βαλύρα μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, με τη σεμνή παρουσία του και το μεστό του λόγο καθήλωσε όσους παραβρέθηκαν στη σεμνή τελετή προς τιμήν του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύς κόσμος μετά το τέλος της εκδήλωσης θέλησε να του φιλήσει το χέρι, να τον δει και να του μιλήσει, εκδηλώνοντας έτσι την εκτίμηση και την αγάπη που όλοι τρέφουν στο πρόσωπό του.

Τη ζωή και την προσωπικότητα του Ευστάθιου σκιαγράφησε στην ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση αποκαλύπτοντας άγνωστα στους πολλούς περιστατικά από τη ζωή του ιεράρχη.

Ο κ. Ευστάθιος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, γεννήθηκε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Η μαμή μη έχοντας τίποτε άλλο να τον τυλίξει μόλις είδε το φως της ζωής, έβγαλε τη μαύρη μαντίλα της και υψώνοντάς τον στον αέρα είπε: «Να ‘τος ο δεσπότης!».

ΑΠΟ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΛΚΑΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

Λόγος προφητικός, καθώς στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κωνσταντίνος Σπηλιώτης -κι αφού τελείωσε τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963- διάλεξε τον μοναχικό δρόμο της καλογερικής και της ιεροσύνης. Από το μοναστήρι του Βουλκάνου, στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και μετά από πρόσκληση του δεσπότη Χρυσόστομου Θέμελη, στη Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Ο αρχιμανδρίτης Ευστάθιος ως ιεροκήρυκας μάγευε τα πλήθη στην εκκλησία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, πριν ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ τον χειροτονήσει μητροπολίτη το 1980. Από το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο μητροπολίτης Ευστάθιος ενθρονίζεται στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αναφωνώντας προς το ποίμνιό του «δώστε μου τα χέρια σας και πάρτε την καρδιά μου». Και έδωσε την καρδιά του στους Λάκωνες προσφέροντας τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, που το συνεχίζει έως σήμερα. Δεν ξέχασε όμως ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία υπεραγαπά, και τα εδώ πνευματικά του παιδιά, προστρέχοντας κοντά τους σε κάθε ευκαιρία.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: «ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΜΑΣ»

Με την αγαθοσύνη, το πράο και σεμνό ύφος που τον διακρίνει, ο μητροπολίτης Ευστάθιος στάθηκε στο βήμα και ανέφερε έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκε «αυτή την απρόσμενη για μένα τιμή», όπως είπε ο ίδιος. Με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή αναφέρθηκε στη γενέτειρά του Βαλύρα, στην οικογένειά του και στους δασκάλους του, που τιμώνται μέσα από αυτόν. Ανέφερε ακόμη γιατί η τιμητική διάκριση στο πρόσωπό του αντανακλά σε ολόκληρη την Εκκλησία – γιατί «όπως πληγώνεται από τα λάθη των εκπροσώπων της, έτσι τιμάται όταν τιμώνται στελέχη της».

Μιλώντας για τον εαυτό του ο κ. Ευστάθιος είπε πως «η διακονία είναι η αναπνοή μου – δεν κάνω τίποτα άξιο επαίνου, αλλά αθόρυβα το καθήκον και το χρέος μου». Και φέρνοντας ως παράδειγμα τη βροχή, ανέφερε: «Ποτέ δεν ευχαριστούμε τα σύννεφα για τη βροχή, αλλά τον Θεό που τη στέλνει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο μητροπολίτης Ευστάθιος έδωσε τις ευχές του για τη νέα χρονιά, ενώ στρέφοντας το βλέμμα του στο ακροατήριο είπε: «Αξίζει αυτός ο τόπος τη θυσία μας».

Πέτρος Θέμελης
Αρχαιολόγος

Υστερα από αιώνες, επαναλειτούργησε αναστηλωμένο το αρχαίο θέατρο Μεσσήνης, με γκαλά όπερας, που οργάνωσε το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το σωματείο «Διάζωμα», η ΛΗ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Μεσσήνης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το αρχαίο θέατρο Μεσσήνης αποκάλυψε ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, που έχει την ευθύνη του ανασκαφικού έργου στην αρχαία Μεσσήνη και αναστηλώθηκε μερικώς με χρηματοδοτήσεις, από το Β’ και Γ’ ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Όταν ξεκινήσαμε τις ανασκαφές μας έπιασε απογοήτευση. Το θέατρο ήταν ανύπαρκτο, υπήρχαν μόνο κάποιες πεζούλες και γύρω ελαιώνες, οι οποίοι αγοράστηκαν. Οι επιχώσεις στην ορχήστρα και το κοίλο ήταν τεράστιες», είπε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και «ψυχή» των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη.

Το 1986 όταν ο Πέτρος Θέμελης ανέλαβε να συνεχίσει εκ μέρους της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας την ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Μεσσήνη, δεν υπήρχε θέατρο και βέβαια κανείς δεν φανταζόταν ότι κάτω από τους τεράστιους όγκους χώματος θα κρυβόταν ένα τεράστιο Θέατρο χωρητικότητας 10.000 θεατών.

Μετά από 27 χρόνια, ο Πέτρος Θέμελης δεν μπορεί παρά να είναι δικαιωμένος. Οι προσπάθειες που ξεκίνησε τότε μαζί με τους συνεργάτες του παίρνουν σάρκα και οστά. Οπως το Θέατρο που εγκαινιάστηκε με ένα σπουδαίο γκαλά όπερας.