Γαστρονομία
Δήμος Μεσσήνης

Στο Δήμο Μεσσήνης, η αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και η παράδοση, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών δημιουργώντας έναν τόπο ευλογημένο. Εδώ, οι λάτρεις του αυθεντικού, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να απολαύσουν ό,τι απλόχερα προσφέρει η φύση.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη διαμονή του σε μια περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλλος με την παρακολούθηση και συμμετοχή του στις αγροτικές εργασίες , ακολουθώντας όλα τα στάδια της φροντίδας των καρπών της μεσσηνιακής γης. Παράλληλα να γευματίσει με παραδοσιακά , μεσογειακά προϊόντα ακούγοντας ζωντανή μουσική, ζώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στο Δήμο μας, οι αγροτικές ασχολίες αποτελούν το έναυσμα και σας «προσκαλούν» να συμμετάσχετε ενεργά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας το πάντρεμα του μόχθου με την απόλαυση.

Ελιά

Μπορείτε να βοηθήσετε στο μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιολάδου.

Τρύγος

Η διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου είναι μια δραστηριότητα που θα σας γεμίσει με ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Σύκα

Η συγκομιδή ξερών σύκων μέχρι την τυποποίηση τους προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων τουριστών.

Ελιά

Μπορείτε να βοηθήσετε στο μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιολάδου.

Γιορτή Ελιάς

Η διήμερη αυτή εκδήλωση, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο Τρίκορφο Μεσσηνίας στην πλατεία της κοινότητας με την συμμετοχή των τυποποιητών βρώσιμης ελιάς από την Μεσσηνία αλλά και από όλη την Ελλάδα. Περίπου είκοσι περίπτερα παρουσιάζουν την ελιά σε διάφορες μορφές και ακολουθεί μουσική βραδιά με σχετικές ομιλίες και διαγωνισμό γεύσης.

Τρύγος

Η διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου είναι μια δραστηριότητα που θα σας γεμίσει με ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Γιορτή του Κρασιού

Κάθε χρόνο, στις 10 Αυγούστου λαμβάνει χώρα η γιορτή του κρασιού στο Πετρίτσι, οπότε προσφέρονται δωρεάν κρασί από τους παραγωγούς του χωριού και διάφοροι μεζέδες από τις νοικοκυρές, με την συνοδεία ορχήστρας, ενώ το γλέντι κρατά μέχρι τα ξημερώματα.

Η Γι­ορ­τή κρα­σιού έ­χει δύ­ο δε­κα­ε­τί­ες ζω­ής, γε­γο­νός που α­πο­δει­κνύ­ει την α­γά­πη μιας πα­ρέ­ας φί­λων για το κρα­σί που εί­ναι ά­φθο­νο στο Πε­τρί­τσι.

Απευθύνουμε έτσι μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φί­λους του κρα­σιού να έρ­θουν να γι­ορ­τά­σουν μα­ζί μας.

Σύκα

Η συγκομιδή ξερών σύκων μέχρι την τυποποίηση τους προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων τουριστών.

Γιορτή του Σύκου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυλόφου «Ο Άγιος Δημήτριος» πραγματοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια μια εκδήλωση, αφιερωμένη στην καλλιέργεια και τα προϊόντα της συκιάς που αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της περιοχής.

Την εκδήλωση αυτή έχουν αγκαλιάσει ήδη φορείς της περιοχής όπως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, ο Δήμος Ανδρούσας, ο Δήμος Αριστομένους, ο Δήμος Μεσσήνης, η ΤΕΔΚ, το Εμπορικό Επιμελητήριο και η Συκική, καθώς και το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η συμμετοχή των οποίων κάθε χρόνο αυξάνεται. Η Γιορτή του Σύκου, η οποία έχει ως σκοπό την προβολή των πολλαπλών αξιών του σύκου και τη βοήθεια των συκοπαραγωγών μέσα από επιστημονικές ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ, προωθεί αναμφισβήτητα με τις εκθέσεις και την προσφορά στο κοινό γλυκισμάτων με βάση το σύκο, την εμπορία του σύκου σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, η διοργάνωση ημερίδας που διαρκεί δύο ημέρες προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των τοπικών παραγόντων ­όπως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, Δήμου Ανδρούσας, Δήμου Μεσσήνης, Δήμου Αριστομένους, Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κλπ. – αλλά και η διαφήμιση της γιορτής μέσα από τον τοπικό τύπο έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πλήθους κόσμου, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έτος 2004 έφτασε τους 3.000 σε αριθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τοπικός τύπος, έχει πολλές φορές ασχοληθεί με τη γιορτή αυτή αφιερώνοντας πολυσέλιδα άρθρα.

Απευθύνουμε έτσι μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, κάθε Αύγουστο να συναντιόμαστε στον Πολύλοφο, στη χαρούμενη αυτή γιορτή με γεύση και άρωμα σύκου, να διασκεδάζουμε, να δοκιμάζουμε καινούργιες και παλιές νοστιμιές… να τιμούμε το παρελθόν, να στηρίζουμε το παρόν και να εξασφαλίζουμε το μέλλον του μοναδικού αυτού προϊόντος μας.