Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Δημοτική Αρχή » Ανακοινώσεις » Ορίστηκε ζώνη ελέγχου 20 χλμ. για τον καταρροϊκό πυρετό στην Π.Ε. Μεσσηνίας
Ορίστηκε ζώνη ελέγχου 20 χλμ. για τον καταρροϊκό πυρετό στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Με απόφασή του το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όρισε Ζώνη Ελέγχου με ακτίνα 20 χλμ. για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων από επιβεβαιωμένη εστία καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκε στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρει:

Λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Π.Ε. Αρκαδίας, Π.Ε. Λακωνίας, Π.Ε. Ηλείας και Π.Ε. Μεσσηνίας  και εν’ όψη της έναρξης νέας γαλακτικής περιόδου στα αιγοπρόβατα σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

 1.Ο καταρροϊκός πυρετός είναι  σοβαρότατο νόσημα που  οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

2. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία είναι ιδανικές για την ανάπτυξη του εντόμου –κουνουπιού  Culicoides (υγρασία, θερμοκρασίες άνω των + 12◦C)

3. Οι  κτηνιατρικές υπηρεσίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

4. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:

  • εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
  • ψεκασμός των στάβλων  με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες)
  • εμβολιασμός των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους.

5.Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ,  οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι εκτροφής οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα : 2721366401-406-410 και 2724022254

Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο της απόφασης ορισμού:

ΟΡΙΣΜΟΣ ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ

 

 

Ορίστηκε ζώνη ελέγχου 20 χλμ. για τον καταρροϊκό πυρετό στην Π.Ε. Μεσσηνίας
photo