Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Νέα του Δήμου » Δελτία Τύπου » Παλαιότερα » Ξεκινά το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
Ξεκινά το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

 

 Συνέντευξη

Το «8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη 2019» που θα πραγματοποιηθεί από τις 09/04/2019 έως τις 18/04/2019 ήταν το θέμα της συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης.

Στο πάνελ ήταν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, η Αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταμάτιος Φριτζίλας, ο φιλόλογος εκπαιδευτικός – μέλος της οργανωτικής  επιτροπής Φεστιβάλ και της επιτροπής επιλογής έργων Νίκος Φουσιάνης, η ηθοποιός – σκηνοθέτης Όλγα Αλεξανδροπούλου, μέλος της επιτροπής επιλογής έργων, ο σκηνογράφος Βενετσάνος Μπαλόπουλος, μέλος της επιτροπής επιλογής έργων και το μέλος της ισπανικής θεατρικής ομάδας Sabina Canto Domenech.

Ο κ. Τσώνης εξέφρασε την χαρά και την υπερηφάνεια του Δήμου Μεσσήνης που φιλοξενεί και φέτος αυτή τη γιορτή του πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας νεανικά θεατρικά σχήματα παρουσιάζουν παραστάσεις στον πιο ιδανικό χώρο, την Αρχαία Μεσσήνη. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην φετινή διοργάνωση και προσκάλεσε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει τις παραστάσεις, στηρίζοντας τη νέα γενιά που διαδίδει αιώνιες αξίες.

Ο κ. Θέμελης χαρακτήρισε το φεστιβάλ θεσμό, συνεχάρη τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για την επιμονή και την αγάπη τους σε αυτό και χαιρέτισε το «άνοιγμα» του φεστιβάλ με παράλληλες δράσεις, οι οποίες με τη διεύρυνσή τους σε όλο τον νομό θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Ο κ. Φριτζίλας ευχήθηκε καλή επιτυχία και σημείωσε ότι το φεστιβάλ, το οποίο συμπίπτει χρονικά με τις παραστάσεις που διεξάγονταν κατά την αρχαιότητα, έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη πορεία.

Η κ. Παναγοπούλου παρατήρησε τη μεγάλη τιμή που αισθάνονται όλοι οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ καθώς αυτό πραγματοποιείται σε ένα παγκόσμιο σημείο πολιτισμού και τόνισε ότι το επόμενο στοίχημα είναι να αποκτήσει όλη αυτή η προσπάθεια νομική μορφή.

Ο κ. Φουσιάνης σημείωσε ότι το φεστιβάλ προβάλει τον αρχαιολογικό χώρο και δίνει έναυσμα στη νέα γενιά να παρουσιάζει αρχαία θεατρικά έργα.

Η κ. Αλεξανδροπούλου επισήμανε ότι αυτό που ζουν τα παιδιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι εμπειρία ζωής.

Η κ. Domenech αναφέρθηκε στην ικανοποίηση της 25μελούς ισπανικής ομάδας που έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη στην Αρχαία Μεσσήνη.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Τρίτη 9/4       

9:30 Τελετή έναρξης 8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ – Σύλλογος Χορού «Η χαρά του παιδιού» στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

10:00 Hipolito by Euripides (Ιππόλυτος του Ευριπίδη) – La Nave Argo (Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante), Spain στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Τετάρτη 10/4

9:30 The Bacchae by Euripides (Βάκχες, Ευριπίδη) – Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.), England στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

11:00 Προμηθέας Δεσµώτης, Αισχύλου – 8ο Γυμνάσιο & Λυκειακές τάξεις Χαλανδρίου στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Πέµπτη 11/4

9:30 Νεφέλες, Αριστοφάνη – Ιδιωτικό Γυμνάσιο / Λύκειο Κολλέγιο Ψυχικού στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

18:30 The Bacchae by Euripides (Βάκχες, Ευριπίδη) – Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.), England στο Αμφιθέατρο  πάρκου Μεσσήνης

Παρασκευή 12/4

9:30 Αντιγόνη, Σοφοκλή – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Θεατρική Οµάδα «Το τρίτο κουδούνι» στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

11:00 Αντιγόνη, Σοφοκλή – Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» στο Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης

Δευτέρα 15/4

9:30 Ειρήνη, Αριστοφάνη – 7ο Γυμνάσιο & 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

11:00 Ευµενίδες, Αισχύλου – Γενικό Λύκειο Νάξου στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Τρίτη 16/4

9:30 Ευµενίδες, Αισχύλου – 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

11:00 Ικέτιδες, Αισχύλου – 18ο Γυμνάσιο Αθήνας και  18ο ΓΕΛ Αθήνας στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Τετάρτη 17/4

9:30 Αντιγόνη, Σοφοκλή – Γενικό Λύκειο / Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Πέµπτη 18/4

9:30 Μήδεια, Ευριπίδη – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τµήµα Θεατρικών Σπουδών στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

11:00 Τελετή λήξης 8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ. «Ειρήνη to be continued…», Αριστοφάνη – Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυροµµαταίων «Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ» στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

 

Στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2019 θα πραγματοποιηθούν επίσης οι παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις – προγράμματα:

  1. Εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων «Μουσική και Μουσικοί στο Αρχαίο Δράμα» από 10 έως και 17/4/2019, ώρα 10:30 – 11:00 π.μ. στην Αρχαία Μεσσήνη.

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο στον αρχαιολογικό χώρο. Οι συμμετέχοντες μαθητές θα γνωρίσουν την κατασκευή του «Aυλού του Πανός». Εκτός από την κατασκευή αυλού οι μαθητές θα πληροφορηθούν για τη χρήση του αυλού στο αρχαίο αττικό θέατρο. Επίσης, θα γνωρίσουν κι άλλα χειροποίητα μουσικά όργανα, όπως το βούκινο, τη βάρβιτο κ.α. Ταυτόχρονα, μέσα από παράλληλη αφήγηση οι μαθητές θα γνωρίσουν την πορεία της μουσικής και τη ζωή των μουσικών στο Αρχαίο Δράμα.

 

 

2.Αρχαιοελληνική πομπή (μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα) από 10 έως και 17/4/2019, ώρα 10:30 – 11:00 π.μ. στην Αρχαία Μεσσήνη.

Η συγκεκριμένη δράση – δρώμενο είναι μια αναπαράσταση αρχαιοελληνικής πομπής με θεατρικό χαρακτήρα σε τρία συγκεκριμένα σημεία (τρεις ελιές) στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνη. Το δρώμενο αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις (προετοιμασία, πορεία, λήξη) ως εξής:

Α` φάση στην 1η Ελιά: Διδασκαλία και εκμάθηση από τους μαθητές του αρχαιοελληνικού ύμνου «Χρυσέα Φόρμινξ» (= ο Α’ Πυθιόνικος του Πινδάρου) και του χορικού «Κατολοφύρομαι» από την τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη. Μέρος της ομάδας των μαθητών θα εφοδιασθούν με καλαμένια λάβαρα τα οποία θα λειτουργούν ως τελεστικά αντικείμενα. Άλλη ομάδα των μαθητών θα εκπαιδευθεί στο χειρισμό αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων (αρχαίων αυλών και κρουστών). Μετά από σύντομη σχετική πρόβα γίνεται η Έναρξη της πομπής προς τη 2η Ελιά.

Β` φάση στη 2η Ελιά (στάσιμο και δέηση): Εκεί θα βρίσκονται έτοιμα άλλα τελεστικά αντικείμενα και θα γίνει εφοδιασμός των μαθητών με αρχαίες θεατρικές μάσκες και στεφάνια. Συνέχιση της πομπής προς την  3η Ελιά.

Γ` φάση στην 3η Ελιά: Παρουσίαση – Επιτέλεση του χορικού «Κατολοφύρομαι» από την τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη και αποθεωτική Λήξη της Πομπής.

Η πραγματοποίηση και η προετοιμασία αυτής της δράσης γίνονται από μουσικό-μαέστρο φιλαρμονικής με την υποστήριξη δύο βοηθών μουσικών διδασκάλων. Η προετοιμασία περιλαμβάνει: κατασκευή αυλών, κρουστών οργάνων, στεφάνων, αρχαιοελληνικών μασκών κ.α., τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές των σχολείων.

3.«Μαθαίνω για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης» (Έρευνα πεδίου) στις  11 και 17 Απριλίου 2019 στην Αρχαία Μεσσήνη.

Πρόκειται για μια βιωματική δράση – έρευνα στο πεδίο (δηλαδή στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης) με Φύλλο Εργασίας και Θεωρητικό Υλικό για τον/την εκπαιδευτικό, που δίνουν τη δυνατότητα στις ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες να γνωρίσουν το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, μετά τη λήξη των θεατρικών παραστάσεων. Ο/η εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει και να εκτυπώσει για τους/τις μαθητές/-τριές του τα εξής κείμενα:

Θεωρητικό Υλικό για τον/την εκπαιδευτικό. Ανοίξτε την παρακάτω διεύθυνση:

 

4.Δράση εκπαίδευσης και πολιτισμού για μαθητές/τριες με θέμα: «Θεατρική μάσκα. Η κεραμική τέχνη στην υπηρεσία του Αρχαίου Δράματος» από 09 έως και 18/4/2019 Ώρα προσέλευσης: 11:30 π.μ.      Ώρα αναχώρησης: 01:00 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού – Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου.

Το πρώτο σκέλος της εκπαιδευτικής δράσης θα περιλαμβάνει τη διαδραστική παρουσίαση από κατάλληλους επαγγελματίες, της μόνιμης έκθεσης του χώρου πολλαπλών δραστηριοτήτων του παλαιού Δημοτικού σχολείου Καρτερολίου, προσαρμοσμένη κατάλληλα στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών/τριών Δημοτικών και Γυμνασίων.

Το δεύτερο σκέλος θα περιλαμβάνει εργαστήριο κεραμικής, όπου οι μαθητές/τριες θα κατασκευάσουν από πηλό τις δικές τους θεατρικές μάσκες, υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου επαγγελματία κεραμίστα. Κατά τη διάρκεια του εργαστήριου οι μαθητές/τριες θα ενημερωθούν για τον σημαντικό ρόλο της θεατρικής μάσκας στο αρχαίο δράμα και όχι μόνο.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων τα έργα, αφού ψηθούν και μετατραπούν από πηλό σε κεραμικό, μπορούν να εκτεθούν στο χώρο του Δημαρχείου Μεσσήνης για σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά της έκθεσης  θα παραδοθούν στους μαθητές/τριες (δημιουργούς) που έλαβαν μέρος στις δράσεις ως αναμνηστικά καθώς θα φέρουν και σφραγίδα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Στόχος οι μαθητές/τριες να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους ερχόμενοι σε επαφή με την αρχαία τέχνη της κεραμικής  και με το μυστήριο της αρχαιότερης τεχνικής που υπηρετεί πιστά για αιώνες την τέχνη της θεατρικής αφήγησης, τη μορφή της μάσκας. Σκοπός να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες γνώση και δεξιότητες στην κατασκευή θεατρικής μάσκας μέσα από την τέχνη της κεραμικής.

Ξεκινά το 8ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
photo
photo
photo