Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Νέα του Δήμου » Δελτία Τύπου » 2022 » Σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων υπό τους υπουργούς Λίνα Μενδώνη και Χρήστο Στυλιανίδη
Σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων υπό τους υπουργούς Λίνα Μενδώνη και Χρήστο Στυλιανίδη

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, συγκάλεσαν την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα οι υπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται έντεκα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Ολυμπίας, Ασκληπιείου Επιδαύρου, Δελφών, Μυκηνών, Μυστρά, Ηραίου Σάμου, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Επικούρειου Απόλλωνα, Κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Κατά τη σύσκεψη έγινε ολοκληρωμένη παρουσίαση των στοιχείων που προέκυψαν από αυτοψίες μικτών κλιμακίων των αρμοδίων υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτών, καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωσης πυρκαγιάς και αποτιμήθηκε η συνολική τους τρωτότητα. Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, αφού λάβουν γνώση, να εμπλακούν ενεργά σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας. Για κάθε φορέα έχουν εντοπιστεί οι ενέργειες που χρειάζεται να υλοποιηθούν με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Τόνισε πως υπάρχει καλή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας καθώς και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από κοινού παρεμβαίνουν προληπτικά με καθαρισμούς, όπως άλλωστε οφείλουν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, έχουν εντοπιστεί και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οδοστρώματος και έχουν καταγραφεί η δημοτική δεξαμενής πυρασφάλειας καθώς και μία ιδιωτική ανοιχτή δεξαμενή πυρασφάλειας, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επιπλέον, έγινε συνολική αποτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι εν λόγω χώροι, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που υποδέχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συζητήθηκαν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν καταρτιστεί από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και τους οικείους Δήμους για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Κοινής Ομάδας Εργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης, καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Καρτάλης, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ Έλενα Κουντούρη, και ο Διευθυντής Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ Κωνσταντίνος Φρισήρας, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ του ΥΠΚΚΠΠ Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Νίκος Λαζαρίδης.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος, Π.Ε. Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Π.Ε. Λακωνίας Νίκων Τζινιέρης, Π.Ε. Ηλείας Βασίλειος Γιαννόπουλος, Π.Ε. Μεσσηνίας Βασίλειος Καπέλιος, Π.Ε. Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και Π.Ε. Σάμου Βασίλειος Πανουράκης, καθώς και οι Δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Διονύσιος Μπαλιούκος, Αίγινας Ιωάννης Ζορμπάς, Δίου-Ολύμπου Ευάγγελος Γερολιόλιος, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και ο Αντιδήμαρχος Δελφών Χαρίλαος Αγαπητός.

Τέλος, το «παρών» έδωσαν ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων υπό τους υπουργούς Λίνα Μενδώνη και Χρήστο Στυλιανίδη
photo