Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Νέα του Δήμου » Εκδηλώσεις » Οι εκδηλώσεις της Κυριακής της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας στον Δήμο Μεσσήνης
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας στον Δήμο Μεσσήνης

Μοναδικές εικόνες και χαρούμενα πρόσωπα καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου των Αποκριών στον Δήμο Μεσσήνης. Μπορεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού να μην έγινε η μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο οι μικρές εκδηλώσεις και τα εθιμικά δρώμενα που είχαν προγραμματιστεί από τον Δήμο, διασκέδασαν τον κόσμο και πρόσφεραν στιγμές ξενοιασιάς.

ΜΑΣΚΑ1

 ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Κυριακή το πρωί η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης γέμισε χρώματα καθώς νήπια και μαθητές από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και το ΚΔΑΠ με τη βοήθεια των δασκάλων τους, κατασκεύασαν μάσκες. Στη συνέχεια, γνώστες κατασκευής χαρταετού προσέφεραν εθελοντικά τη βοήθειά τους για να κατασκευάσουν οι γονείς με τα παιδιά τους χαρταετούς. 

μασκεςς

Τμήματα της σχολής «Η Χαρά του Παιδιού» χόρεψαν μοντέρνους χορούς μεταδίδοντας τον ρυθμό της Αποκριάς ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Μεσσήνης παρούσα στις εκδηλώσεις έπαιξε παραδοσιακές μελωδίες.

Το βράδυ της Κυριακής η χορωδία του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης τραγούδησε και στη συνέχεια μέλη του Σωματείου αναβίωσαν το παραδοσιακό δρώμενο «Τυρής-Ταραμάς». Σύμφωνα με το δρώμενο γίνεται μία μάχη για να επικρατήσει ο νικητής. Ο Ταραμάς παλεύει με τον Τυρή και καταφέρνει να τον εκτοπίσει. Έτσι η Κυρά-Σαρακοστή, εγκρατής και λιτή, κερδίζει και η Τυρινή και η αφθονία της παραχωρούν τη θέση τους στη νηστεία.

ΤΥΡΗΣ

Όλο το βράδυ της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, οι επισκέπτες απολάμβαναν τη μοναδική μεγάλη φωτιά, με την οποία αναβίωσε φέτος το έθιμο στον Δήμο μας, ενώ μέσω βιντεοπροβολής μπορούσαν να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα από καρναβαλικές εκδηλώσεις προηγούμενων ετών.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΡΕΜΑΛΑ

Την Καθαρά Δευτέρα στην περιοχή της Κρεμάλας, το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης αναπαρέστησε τη «Δίκη και τον Απαγχονισμό της Γριας Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά». Ένα έθιμο που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των συμπολιτών μας και όσων επισκεπτών το έχουν παρακολουθήσει καθώς παντρεύει το μύθο με την ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με το έθιμο, η Γρια Συκού με θάρρος περισσό εξηγεί το περίεργο όνειρο που έχει δει ο Ιμπραήμ Πασάς λέγοντας ότι θα τον βρει μεγάλη συμφορά. Όταν ο στρατός του Ιμπραήμ γυρίζει άπρακτος με τεράστιες απώλειες από τη μάχη της Βέργας, τότε διατάζει να κρεμάσουν τη Γρια Συκού. Ένα έθιμο με δυνατά αλληγορικά μηνύματα τα οποία αγγίζουν όλες τις εποχές.

Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν στην Κρεμάλα μετά από το δρώμενο, τα μέλη του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνης αλλά και στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

Επίσης τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης αναβίωσαν το έθιμο της Βάμαινας με το μπουλούκι της. Οι Βάμαινες ξεκινώντας από την Κρεμάλα, έφτασαν χορεύοντας στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια συνέχισαν να χορεύουν με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στους δρόμους της πόλης.

βαμαινες

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος παραβρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μεσσήνη. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή συλλόγων, σωματείων και φορέων στις εκδηλώσεις του Δήμου και εκτίμησε ότι του χρόνου -χωρίς περιορισμούς- με τη διάθεση και την αγάπη του κόσμου, θα αναβιώσει το μεγαλύτερο καρναβάλι της Μεσσήνης. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πολλοί αιρετοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων και κόσμος.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ιδιαίτερη επιτυχία έχει η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορικές Μνήμες του Νησιώτικου Καρναβαλιού» που λειτουργεί από το Σάββατο 5 Μαρτίου στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκη Κατσουλίδη». Η έκθεση αυτή, που κέρδισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, στήθηκε με σκοπό να ταξιδέψει τους επισκέπτες στο παραδοσιακό καρναβάλι του Δήμου μας μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη δεκαετία του 1950 έως πρόσφατα. Θα διαρκέσει έως αύριο Τετάρτη. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 8/3 από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. και Τετάρτη 9/3 από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.

εκθεση

ΠΕΤΑΛΙΔΙ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και ο διαγωνισμός πετάγματος του παραδοσιακού χαρταετού χθες Καθαρά Δευτέρα, στην τοποθεσία «Φάρος» στην παραλία Πεταλιδίου που οργάνωσαν ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με την Κοινότητα Πεταλιδίου και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πολλά παιδιά με τους γονείς τους, που ενθουσιάστηκαν βλέποντας τους χαρταετούς τους να ανεβαίνουν ψηλά στον ουρανό. Τους συμμετέχοντες περίμεναν πλούσια δώρα, ενώ το μεγάλο έπαθλο γι’ αυτόν που ο χαρταετός του πήγε πιο ψηλά ήταν ένα ποδήλατο.

 

 

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας στον Δήμο Μεσσήνης
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo