Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » Νέα του Δήμου » Εκδηλώσεις » Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη στη συνοικία Νέος Κόσμος Μεσσήνης
Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη στη συνοικία Νέος Κόσμος Μεσσήνης

Αναβίωσε την Κυριακή 26 Ιουνίου στη συνοικία Νέος Κόσμος Μεσσήνης το παραδοσιακό έθιμο «Τα ριζικάρια του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη».

Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρεί τις ρίζες του από την αρχαιότητα, και αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της εν λόγω γειτονιάς. Σύμφωνα με αυτό, στις 24 Ιουνίου ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, οι κάτοικοι στις συνοικίες ανάβουν φωτιές και καίνε τα στεφάνια της πρωτομαγιάς. Ο «Κλήδονας» αποκαλύπτει στις ανύπανδρες κοπέλες τον μελλοντικό τους σύζυγο, αφού προηγηθεί μια τελετουργία κατά την οποία μία νεαρή κοπέλα μεταφέρει το αμίλητο νερό σε πήλινο δοχείο και μέσα ρίχνουν οι ανύπαντρες κοπέλες ένα μικρό προσωπικό αντικείμενο και προσεύχονται στον Αϊ-Γιάννη για να δυο στον ύπνο τους τον άντρα που θα παντρευτούν.

Στην εκδήλωση της Κυριακής που οργάνωσε ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και τους κατοίκους της γειτονιάς (που πρόσφεραν κεράσματα), αναγνώστηκαν αστεία στιχάκια που αντιστοιχούσαν στον κάτοχο κάθε ενός αντικειμένου που έβγαινε από το δοχείο. Την ιστορία του εθίμου παρουσίασε η υπεύθυνη του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου και της Φιλαρμονικής, σύμβουλος κοινότητας Μεσσήνης Λίνα Καμαρινοπούλου.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας την αξία της διατήρησης των εθίμων και των παραδόσεων που μας συνδέουν με το παρελθόν και μας ενώνουν ως παρέες, γειτονιές, κοινότητες. Ακολούθως συνεχάρη όλους όσοι συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ρούτσης, Ελένη Τσέλιου, Δημήτρης Γαλιάτσος, Μπάμπης Μακρής, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Νίκος Ξενόγιαννης ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης και το μέλος Δώρα Βαρανάκη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη στη συνοικία Νέος Κόσμος Μεσσήνης
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo