Αρχική » ΔΗΜΟΤΗΣ » Πολιτισμός » Μουσείο Χαρακτικής “Τάκη Κατσουλίδη” » Μουσείο Χαρακτικής "Τάκη Κατσουλίδη"
Μουσείο Χαρακτικής "Τάκη Κατσουλίδη"

Αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού που στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο Μεσσήνης και εδρεύει στο κέντρο της πόλης της Μεσσήνης. Το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη συστήθηκε με το ΦΕΚ Α΄, 45/8-3-2002. Το μουσείο φιλοξενεί έργα του Μεσσήνιου καλλιτέχνη. Το Χαρακτικό έργο του δημιουργού αποτελείται από  εκατόν πενήντα (150) περίπου έργα καθώς και είκοσι (20) έργα Ζωγραφικής του δωρητή Τάκη Κατσουλίδη. Επίσης στο Μουσείο συμπεριλαμβάνονται και το Πιεστήριο Λιθογραφίας του 19ου αιώνα καθώς και μήτρες ξυλογραφίες, τσίγκους και λιθογραφικές πλάκες τα οποία και δώρισε στο Δήμο Μεσσήνης.

Ο σκοπός του ιδρύματος είναι η διαφύλαξη και η έκθεση του ζωγραφικού και χαρακτικού έργου του ζωγράφου Τάκη Κατσουλίδη καθώς και του πιεστηρίου λιθογραφίας του 19ου αιώνα των μητρών-ξυλογραφιών, τσίγκων και λιθογραφικών πλακών. Η έκδοση καταλόγου – βιβλίου που θα περιέχει όλα τα έργα του Μουσείου. Η δημιουργία εργαστηρίου χαρακτικής – ζωγραφικής με παράδοση μαθημάτων σε αυτό κατά περιόδους καθώς και η διενέργεια διαλέξεων σχετικές με το ύφος το περιεχόμενο και το αντικείμενο του Μουσείου.

Σημαντικές και αξιόλογες εκθέσεις, διαγωνισμοί, διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενο του Μουσείου καθώς και μαθήματα για παιδιά αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια για ενήλικες έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης Τάκη Κατσουλίδη στη Μεσσήνη.