Γιορτή του Σύκου

 

 

Σύκα

Η συγκομιδή ξερών σύκων μέχρι την τυποποίηση τους προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων τουριστών.

Γιορτή του Σύκου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυλόφου «Ο Άγιος Δημήτριος» πραγματοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια μια εκδήλωση, αφιερωμένη στην καλλιέργεια και τα προϊόντα της συκιάς που αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της περιοχής.

Την εκδήλωση αυτή έχουν αγκαλιάσει ήδη φορείς της περιοχής όπως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, ο Δήμος Ανδρούσας, ο Δήμος Αριστομένους, ο Δήμος Μεσσήνης, η ΤΕΔΚ, το Εμπορικό Επιμελητήριο και η Συκική, καθώς και το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η συμμετοχή των οποίων κάθε χρόνο αυξάνεται. Η Γιορτή του Σύκου, η οποία έχει ως σκοπό την προβολή των πολλαπλών αξιών του σύκου και τη βοήθεια των συκοπαραγωγών μέσα από επιστημονικές ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ, προωθεί αναμφισβήτητα με τις εκθέσεις και την προσφορά στο κοινό γλυκισμάτων με βάση το σύκο, την εμπορία του σύκου σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, η διοργάνωση ημερίδας που διαρκεί δύο ημέρες προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των τοπικών παραγόντων ­όπως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, Δήμου Ανδρούσας, Δήμου Μεσσήνης, Δήμου Αριστομένους, Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κλπ. – αλλά και η διαφήμιση της γιορτής μέσα από τον τοπικό τύπο έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πλήθους κόσμου, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έτος 2004 έφτασε τους 3.000 σε αριθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τοπικός τύπος, έχει πολλές φορές ασχοληθεί με τη γιορτή αυτή αφιερώνοντας πολυσέλιδα άρθρα.

Απευθύνουμε έτσι μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, κάθε Αύγουστο να συναντιόμαστε στον Πολύλοφο, στη χαρούμενη αυτή γιορτή με γεύση και άρωμα σύκου, να διασκεδάζουμε, να δοκιμάζουμε καινούργιες και παλιές νοστιμιές… να τιμούμε το παρελθόν, να στηρίζουμε το παρόν και να εξασφαλίζουμε το μέλλον του μοναδικού αυτού προϊόντος μας.

Γιορτή του Σύκου
photo